Naši junaci: Irma Sarić Kadić

 • Prezime i ime:
  Irma Sarić Kadić | Bosnische Schule München | Bosanska škola Minhen

  Irma Sarić Kadić

  Irma Sarić Kadić

 • Mjesto boravka u Bosni i Hercegovini:
  Bosanska Krupa
 • Predmetna ili razredna nastava:
  Nastavnica za biologiju
 • Uzrast djece/odjeljenje koje vodite u BH školi Minhen:
  1-4
 • Od kada ste u BH Školi Minhen:
  Od 2021

Zašto ste se odlučili postati nastavnica?
Iskrena da budem, moja želja pri odabiru studija nije bila učionica. Moje interesovanje zaokupljala su naučna istraživanja i laboratorij. No tokom studija, stičem dojam da je umjetnost prenošenja znanja nešto što me jako privlači i ide mi od ruke. Isprobavanje novih ideja, kreativnst pri odabiru i primjeni novih metoda rada činili su mi pravo zadovoljstvo još tokom studiranja.

Čime biste se rado bavili da niste u prosvjeti?
Da nisam nastavnik, bila bih istraživač, najvjerovatnije na polju fiziologije životinja. Istraživački duh morate imati i kao nastavnik. Znanje nije konačna varijabla, a vi sami morate stalno da učite da biste podučavali.

Šta Vam se sviđa u Bosanskoj školi Minhen?
Bosanska dopunska škola nudi mnogo toga. Naši učenici imaju priliku da spoznaju maternji jezik sa jednog sasvim novog aspekta. Ovo nije samo škola jezika, ovo je škola u kojoj se uči o kulturi, bosasnkim krajolicima, rijekama, bosanskim jelima, muzici, tradiciji i običajima. U školi su angažirani dugogodišnji prosvjetni radnici, izvorni govornici, kojima je rad sa djecom uvijek bila primarna sadisfakcija.

Vaša poruka/savjet roditeljima učenika*ca BH Škole Minhen, kako motivirati svoju djecu da govore kod kuće bosanski jezik?
Jezik je dinamična dimenzija. Najbolje se pamte naučene stvari koje su istovremeno i upotrebljive, jer je to najbolja motivacija, pa počnimo sa bosanskim humorom. Neiscrpan izvor zanimljivih i smiješnih situacija kojima možete obogatiti dijeliće dana sa svojom djecom. Naravno, dnevni vokabular nije cilj, pa je čitanje jedna od značajnijih metoda. Pri tome je jedina poteškoća odabir literature, ali djeca sigurno pokazuju interesavanja za pojedine teme. Organizirajte malo literaturno veče, može da bude i kritika na novinski članak i sl. Čitanje i prepričavanje je odlična kombinacija. Ako tome dodate i nastajonja da se ponekad napiše neki e-mail, pismo, razglednica, čestitka rođacima i prijateljima u domovinu, vaš trud će se isplatiti. Pogledati neki film, pogotovo ako je domaći, na maternjem jeziku je također djeci zabavan i neprimjetan put učenja. Ako sve ovo prilagodite vašem djetetu, njegovim jezičkim sposobnostima, imate odličan recept za uspjeh, zagarantovano!