Naši junaci: Selma Fadžan

 • Prezime i ime:
  Selma Fadžan
 • Mjesto boravka u Bosni i Hercegovini:
  Porijeklom iz posavskog grada Odžaka, a udala sam se u Duvno.
 • Predmetna ili razredna nastava:
  Profesor razredne nastave
 • Uzrast djece/odjeljenje koje vodite u BH školi Minhen:
  1-6
 • Od kada ste u BH Školi Minhen:
  Oktobar 2022

Zašto ste se odlučili postati nastavnica?
Moja primarna odluka nije bila razredna nastava, nego nešto sasvim drugo (menadžment). Međutim, na nagovor najbližih, krenula sam putem prosvjete i nisam se pokajala.

Čime biste se rado bavili da niste u prosvjeti?
Jako dugo sam učiteljica i mislim da je to ono što me ispunjava. To je poziv gdje si vječno mlad, gdje svoju kreativnost i slobodu možeš iskazati kroz rad s djecom, tako da nisam razmišljala o drugim “snovima”.

Šta Vam se sviđa u Bosanskoj školi Minhen?
Učenici su različite starosne dobi što je veliki izazov za učitelja- kako animirati djecu da s radošću dolaze na nastavu. Bosanska škola Minhen je dopunska nastava i zbog toga pruža više slobode u realizaciji nastavnog procesa koji je zanimljiviji učenicima. Više pažnje se posvećuje kulturi, tradiciji i običajima naroda u BiH. Radi se u pozitivnom okruženju gdje, osim učitelja u prvim redovima, iza kulise je i cijeli tim ljudi koji su spremni pomoći.

Vaša poruka/savjet roditeljima učenika*ca BH Škole Minhen, kako motivirati svoju djecu da govore kod kuće bosanski jezik?
Prije svega, roditelji su ti koji trebaju kod kuće govoriti maternjim jezikom kako bi i djeca uvidjela da je očuvanje jezika i dijalekta više nego dragocjeno. Taj proces je dugotrajan i iziskuje mnogo truda i strpljenja. Osim uloge roditelja, uveliko pomažu i drugi oblici komunikacije, kao npr.serije i filmovi za djecu, ilustrovane knjige, udruženja sa istog govornog područja itd. Takođe je bitan kontakt sa članovima porodice i rodbine u domovini kako bi djeca uspostavila čvrste veze i, znajući da su fizički udaljeni, izgrade mjesto kojemu pripadaju i gdje su uvijek dobrodošli.