Naši junaci: Mirza Udvinčić

 • Ime i prezime:
  Mirza Udvinčić
 • Mjesto boravka u Bosni i Hercegovini:
  Gradačac
 • Predmetna ili razredna nastava:
  Matematika i informatika
 • Uzrast djece/odjeljenje koje vodite u BH školi Minhen:
  1.- 8. razred
 • Od kada ste u BH Školi Minhen:
  Oktobar 2020

Zašto ste se odlučili postati nastavnik?
Tokom školovanja nisam nikad imao problema sa matematikom, uvijek sam je volio i radovao sam se uvijek časovima matematike. Pomagao sam i prijateljima u školi sa matematikom tako da sam na kraju i sam odlučio studirati taj predmet i prenositi djeci to znanje.

Čime biste se rado bavili da niste u prosvjeti?
Programiranjem.

Šta Vam se sviđa u Bosanskoj školi Minhen?
Jako mi se sviđa i raduje me što djeca uče svoj maternji jezik, uče o svojoj domovini, imaju priliku družiti se sa djecom porijeklom i Bosne i Hercegovine i to sve će pridonijeti jačanju veze i ljubavi prema domovini.

Vaša poruka/savjet roditeljima učenika*ca BH Škole Minhen, kako motivirati svoju djecu da govore kod kuće bosanski jezik?
Quot linguas calles, tot homines vales – Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš – kaže stara latinska izreka. To danas vrijedi više nego ikad prije. Osim što djeca u školi uče strane jezike jako je bitno i da uče svoj maternji jezik. A pošto djeca rijetko gdje osim u svojoj kući mogu koristiti bosanski jezik jako je bitno da se isključivo on govori u kući. Na taj način će djeca usavršiti maternji jezik a i neće ga zaboraviti