Završna manifestacija 2022/2023

U udruženju Bosanskohercegovačka škola Minhen mjesec juli stoji u znaku velike završne manifestacije. Završna manifestacija je kulturno-zabavni program kojeg organizuju članovi Udruženja i u sklopu kojeg nastupaju naše učenice i učenici – polaznici Bosanskohercegovačka škole Minhen i svečano obilježavaju kraj školske godine.Završna manifestacija za školsku 2022./2023. održana je u subotu 8.7.2023 u Kulturnom centru Milbertshofen u Minhenu. Bogat kulturno-zabavni program se sastojao iz dva dijela: Prvi dio programa pripremila su odjeljenja iz Schwabinga, Haidhausena i Penzberga. Odjeljenja Schwabing i Haidhausen su se predstavili sa ukupno 8 tačaka koje su se sastojale iz recitacija, skečeva, pjesmica i prelijepe sevdalinke „TEBI MAJKO MISLI LETE“. Učenice i učenici iz odjeljenja Penzberg su recitovali djela ZAPIS O ZEMLJI (M. DIZDAR) , BOSANSKI TRKAČI (B. ĆOPIĆ) kao i monodramu MOJA JEDINA DOMOVINA ZOVE SE BOSNA (M. NOVALIĆ).
Uslijedila je pauza od 30 minuta u kojoj su roditelji i gosti imali priliku da pogledaju izložbu i učestvuju na aukciji slika koje su izradili učenice i učenici naše škole u Minhenu. Tema izložbe su bile Sebilj, bosanski ćilim i pita. Djeca su pokazala izuzetnu kreativnost i pojedine slike su dostigle cijenu od čak 60,00 €. Sav prihod od aukcije ide u financiranje rada Bosanskohercegovačke škole Minhen.
Odjeljenje Laim broji najviše polaznika, te je njima pripao kompletan drugi dio programa koji se sastojao od pjesama, skečeva i recitacija. Pogledali smo i video-prilog o eksperimentu „Code-Switching“ sa kojim su učestvovali u jednom naučnom projektu. Pored svih ovih tačaka učenice i učenici su na inicijativu i uz pomoć svoje učiteljice Irme pripremili i jedan napredni kviz u kojem je učestvovala i sama publika. Na kviz se prijavilo preko 50 učesnika i ispostavilo se da je ideja za održavanje kviza bila jako dobra. Na samom kraju programa članovi Udruženja “Musa Ćazim Ćatić” Husein Ismailović i njegov unuk, a i učenik naše škole Armin Ismailović  recitovali su djela Muse Ćazima Ćatića.
Izvođenje ovog bogatog programa ne bi bilo moguće bez učitelja Mirze Udvinčića (odjeljenje Penzberg), Selme Fadžan (odjeljenja Schwabing i Haidhausen) i Irme Šarić-Kadić (odjeljenje Laim) kojima se Uprava Bosanske škole na kraju programa srdačno zahvalila.
Program je vodila i moderirala predsjednica udruženja „Bosanskohercegovačka škola Minhen“ Samira Ceribašić.
U prilogu ovog teksta nalaze se fotografije koje smo uspjeli zabilježiti.

Comments are closed.